פורט (Port) הוא תהליך ספציפי שדרכו יכולות תוכנות להעביר נתונים באופן ישיר, במקום אמצעים אחרים כגון העברת קובצי נתונים. השימוש הנפוץ ביותר בפורט הוא בתקשורת מחשבים במסגרת הפרוטוקולים הנפוצים בשכבת התעבורה: TCP ו-UDP. פורט מזוהה לכל כתובת או פרוטוקול מסוים על ידי מספר באורך 16 ביטים היוצר 65536 כתובות אפשריות ל-UDP ו-65535 כתובות אפשריות ל-TCP. כתובת זו נקראת “מספר הפורט”.
ניתן להסביר את המונח פורט באמצעות האנלוגיה הבאה: נניח שכתובת IP היא כתובת של בניין מגורים. אם מכתב נשלח לכתובת מסוימת ללא מספר דירה, לא ניתן לדעת למי הוא שייך. לכן על שולח המכתב לציין פרט לכתובת (IP) את מספר הדירה (Port).
לא כל הפרוטוקולים בשכבת התעבורה של מודל TCP/IP משתמשים בפורטים.
כתובת IP היא מספר חד-ערכי המשמש לזיהוי נקודות קצה, כגון מחשב, ברשתות תקשורת שבהן משתמשים בפרוטוקול התקשורת IP, כגון רשת האינטרנט.
הכתובת היא שדה מספרי באורך קבוע. נקודת קצה יכולה להיות מחשב ברשת, ציוד קצה כגון מדפסות, כוננים ועוד. גם לנתבי הרשת כתובות משלהם לשם בקרה וקביעת תצורה. לכל נקודת קצה ברשת משויכת כתובת IP ייחודית, וכך ניתן לשלוח אליה או לקבל ממנה מידע בצורה מזוהה.
כתובת IP ניתנת להשמה בצורה ידנית או להקצאה אוטומטית ׁׁ ׁׂDHCP), ולכן היא מכונה “כתובת לוגית”, בשונה מכתובת MAC, המכונה “כתובת פיזית”, שכן היא ניתנת לציוד בשעת הייצור.
כתובות IP מחלקות את הרשת בצורה היררכית כך שניתן לפנות לא רק לנקודת קצה אלא אף לרשת משנה (תת רשת) לצורך שליחת הודעה או ניתוב מרשת לתת רשת. התרגום בין כתובת נקודת הקצה לבין כתובת תת-הרשת בה היא נמצאת מבוצעת על ידי מסכות רשת.
מגבלת כמות הכתובות שהיו קיימות על-פי גרסה 4 של פרוטוקול ה-IP, מובילה למעבר אל גרסה 6 שלו, המאפשר לחלק יותר כתובות IP.